Lyhyt esitys arkkityypeistä


Huolehtija, äiti

Olen äitimäinen huolehtija. Pidän huolta toisista, vaikka se vaatisi uhrauksiakin. Haluan tehdä maailman paremmaksi lähimmäisilleni.

Vahva puoleni: Antaudun myötätuntoisesti, aidosti ja lämpimästi muiden palvelemiseen. Olen ahkera puurtaja.

Heikkouteni: En päästä lapsia vapaaksi itsestäni, uhrautuva käyttäytymiseni syyllistää ja jättää muut kiitollisuuden velkaan. Kohtelen usein muita alentavasti ja olen usein väsynyt


Puolisoäiti, äiti

Elämäni on järjestyksessä, kun vain toisetkin tuntisivat velvollisuutensa. Olen uskollinen puoliso. Parisuhteessa olen ylihuolehtiva

Vahvuuteni: kyky tehdä sitovia lupauksia ja pitää niistä kiinni. Parisuhteessa korostan uskollisuutta.

Heikkouteni: Kun maailmani rakentuu velvollisuuksista, se särkyy, kun toiset eivät pysy aloillaan. Silloin raivostun helposti. Parisuhteessa olen mustasukkainen.


Hallitsija, isä

Koen olevani vastuussa kaikesta, teen ahkerasti työtä. Muut tarvitsevat taitojani, luotan itseeni. Parisuhteessa olen vahva, isällinen turva puolisolleni.

Vahva puoleni: Annan lapsilleni itsetunnon, tiedän ja osaan työni, luon sisäistä ja ulkoista eheyttä elämään sekä kykenen tekemään päätöksiä.

Heikkouteni: Olen itsekeskeinen valtias enkä osaa kuunnella muita. Itsetuntoni on huono, loukkaannun helposti ja etsin epäonnistumiseen syyllisiä itseni ulkopuolelta.


Tunneisä

Minussa näkyy, miten tunteitten piilottaminen, surut ja vastoinkäymiset vaikuttavat ihmiseen. Parisuhteessa saatan olla ailahteleva ja pelottava.

Vahva puoleni: Olen oppinut sallimaan rajutkin reaktiot. Osaan olla myötätuntoinen muita kohtaan ja tunnistan oman persoonani ja voimavarani.

Heikkouteni: Tapani purkaa tunteita ”räjähtelemällä” pelottaa muita. Vastoinkäymiset pirstotuttavat ja raunioittavat elämäni. Heikko itsetuntoni ohjaa tekemään muista syyllisiä myös omiin ongelmiini.


Nautiskelija

Elämääni ohjaa nautintojen etsiminen. Ihmiset eivät ymmärrä minun omalaatuista elämänfilosofiaani. Parisuhteesta haen lähinnä nautintoa.

Vahvuuteni on kykyä nauttia elämästä ja olla vapaa ja liikkuva.

Heikkouteni on vastuuttomuus. Ns. menestyvät pilkkaavat minua usein. Oman nautinnon hakeminen saattaa loukata muita


Sivistynyt, isäntyttö

Olen vapaa, tehokas ja järkevä ja pystyn olemaan tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Parisuhteessa olen sisarellinen tai veljellinen ystävä puolisolle.

Vahva puoleni: Objektiivisuuteni ja tietoni tekevät minusta hyvän selviytyjän tässä maailmassa.

Heikkouteni: Olen unohtanut tunteiden merkityksen. Oma kosketukseni maailmaan on pelkästään tiedollinen. Olen usein keskittynyt liikaa suorittamiseen ja olen liian kilpailuhenkinen.


Sisar

Olen tyytyväinen naiseuteeni ja luotan vaistonvaraisesti ruumiini viisauteen. Parisuhteessa olen sisarellinen ystävä puolisolleni.

Vahvuuteni: Olen voimakas ja kykenen tuomaan esille toisenlaisen elämän ja kulttuurin mieskeskeisen tilalle.

Heikkouteni: Saatan pelottava, enkä näe aina vastakkaisen sukupuolen merkitystä. Kilpailuhenkisyyteni voi haitata parisuhdetta.


Viaton, äidintyttö

Elän paljon haaveissa ja kuvitelmissa. Olen kuitenkin kiltti ja kuuliainen ja teen yleensä kunnolla kulloinkin saamani tehtävät. Parisuhteessa olen hiljainen ja sivussa oleva

Vahva puoleni: Luotan kaikkiin ja kaikkeen sellaisenaan säilyttäen myönteisyyteni ja uskoni parempaan maailmaan. Olen avoin uudelle.

Heikkouteni: Hyväuskoisuuteni säilyy vain kieltämällä tosiasiat ja olen avuton yksin ja liikun usein haavemaailmoissa.


Narsisti,veli

Olen narsistinen ja haluan olla huomion keskipisteessä.  Esitän vahvaa ja tehokasta osaajaa. Teen asioita vahvistaakseni itsetuntoani. Parisuhteessa olen veljellinen ja itsekeskeinen.

Vahva puoleni: Tiedän tavoitteeni ja kykenen elämään yhä paremmin ja tehokkaammin.

Heikkouteni: Olen itsekeskeinen ja tunteeton toisten tarpeille ja jätät muut jalkoihini. Olen myös liian kilpailuhenkinen


Soturi, veli

Voitan viholliset ja pelastan heikot ja uhrit. Olen rohkea ja sovellan kuria myös itseeni. Parisuhteessa haen itselleni taistelukaveria tai apulaista.

Vahva puoleni: En kaihda vastuksia. Elämäni on haasteita, taistelua ja kilpailua

Heikkouteni: Tallaan helposti muut jalkoihini, en siedä vastustajia. En osaa aina arvostaa toisten osaamista.


Sivullinen, äidinpoika

Olen syrjään vetäytynyt taiteilija. Erillisyyteni muista antaa minulle kyvyn nähdä tarkemmin ja enemmän. Parisuhteessa olen aika avuton.

Vahvuuteni on kykyä nähdä herkästi ja luoda kaunista. Koen syvästi ihmisten kärsimyksen ja tuskan.

Heikkouteni on se, että elän sivussa. Rakastettuni ja ystävieni tuottamat pettymykset häiritsevät voimakkaasti elämääni.
Rakastaja(tar)

Olen vapaa aistillinen ja nautin elämästä. Olen myös luova ja muuntumiskykyinen. Parisuhteessa olen toivottavasti aina läsnä.

Vahva puoleni: Saan tunteet syttymään, nautin elämästä, rakastan ja kunnioitan sitä kaikissa muodoissaan.

Heikkouteni: Muuntumiskykyni ja avoin eroottisuuteni voi pelottaa muita.


Viisas täti

Olen oppinut elämään rauhallisesti ja viisaasti. Tunnon uskontojen myönteisen vaikutuksen ihmisten elämään ja kehitän itseäni. Parisuhteessa olen läsnäoleva, avoin ja salliva.

Vahvuuteni: Olen laaja-alainen ja rakastava. Minulla on avoin ja ymmärtäväinen ja salliva suhde kaikkeen elämään.

Heikkouteni on se, että olen ainakin ajoittain omissa maailmoissani ja tavanomainen ei kiinnosta minua.


Erakko

Kannan vastuun, mutta vetäydyn sivuun ja annan tilaa muille. Voin olla ‘erakko’ myös muiden keskuudessa. Parisuhteessa olen läsnäoleva ja avoin.

Vahva puoleni: Tunnen vastuuni ja tiedän, tiedän vahvuuteni ja heikkouteni. Haluan löytää elämän syvimmän olemuksen. Kuolema ei pelota, vaan on oppaani.

Heikkouteni: Saatan ajautua yksinäisyyteen ja jäädä tuskailemaan menneisyydessä tekemieni tekojen kanssa


Etsijä, vaeltaja

Olen aina liikkeellä, innostunut ja kiinnostunut uusista asioista ja ihmisistä. En kaipaa turvallisuutta enkä läheisyyttä, koska itsenäisyys on minulle tärkeintä. Parisuhteessa olen harvoin sitoutuja.

Vahva puoleni: Tunnistamalla todellisen itseni ja yksilöllisyyteni löydän rakkauden ja tarkoituksen elämälleni ja voin auttaa muitakin löytämään rakkautta elämäänsä.

Heikkouteni: Olen kaiken suhteen vähän ulkopuolinen ja aina liikkeellä. En kykene sitoutumaan.


Ekstaattinen kulkija

Elän lähes aina jonkinlaisen hurmoksen vallassa. Tulen ja menen vapaasti sitomatta itseäni mihinkään. Kykenen luomaan uutta. Parisuhde ei kiinnosta.

Vahvuuteni: Olen vapa, luova, elämää ja luovuutta sytyttävä.

Heikkouteni: Minulta puuttuu realiteettien taju ja tulen helposti huumeiden orjaksi.


Opasnainen

Olen voimakasotteinen, itsellinen, mutta myös herkkä nainen. Pidän puoliani ja kiinnitän huomioon naisten oikeuksien toteutumiseen.

Vahvuuteni: Kykenen tekemään vaikeatkin päätökset nopeasti ja

tunnen naisen psyyken syvimmätkin kerrokset

Heikkouteni: Saatan olla pelottava ja tekoni voivat tuntua etenkin miehistä epäinhimillisiltä


Pelle, narri

Osaan tuoda vaikeisiinkin tilanteisiin helpottavan huumorin. Olen vapaa, hilpeä ja epäsovinnainen. Keksin uusia ratkaisuja kaikkien esteiden kiertämiseksi. Paarisuhteessakin voin olla leikkisä  ilopilleri.

Vahva puoleni: Iloitsen olemassaolosta, elän täydesti jokaisen hetken. Tuon iloa helpotusta muidenkin elämään.

Heikkouteni: Saatan olla aika vastuuton.

Tehty Macilla